pleasuressa ratsastajan tehtävä on esittää hevonen parhaassa mahdollisessa valossa, jotta se näyttäisi hyvältä ratsulta: ratsastaja suorittaa, mutta arvostellaankin hevosta (eli lopputulosta)!
Pleasuren tarkoituksena on etsiä paras mahdollinen ratsu kentällä esiintyvien joukosta. Hevosen tulisi olla rento, miellyttävä, hiljainen, kevyt ja rauhallinen, mutta ei passiivinen.
Liikkeet ovat pehmeitä ja matalia. Pelkkä sana "ravi" voi olla suuri virhe! Hevosen tulisi siis koko ajan liikkua itseään kantaen, kevyenä, löysin ohjin pehmeästi ja hitaasti.
Jos ratsastaja joutuu tekemään paljon (ja/tai suuresti), se automaattisesti kertoo tuomarille, että hevonen ei ole miellyttävä/helppo ratsu ja sijoitus laskee.
Pleasurea ei pisteytetä, vaan ratsukot laitetaan järjestykseen (suurissa luokissa riittää vain sijoittuneiden järjestäminen).
Horsemanshipin arvostelussa kannattaa olla tarkkana, ettei ryhmäosuuteen kirjoiteta mitään hämäriä sliding stoppeja tms. Tavallinen pysähtyminen (stop) onnistuu ryhmässäkin, mutta horsemanship-hevonen on ihan eri lajinsa kuin reineri, jonka repertuaariin sliding stop kuuluu.
Lajinmukaisesti tärkein kohta on ratsukon yhteistyön ja ratsastajan toimien (asento, avut, jne.) arvostelu. Huomioi, voisiko tuomari nähdä radalla tapahtuvan asian: esimerkiksi ulkoavut eivät näy, jos tuomari on kentän keskellä. Virheitä, joita tuomari ei näe, ei kannata suorituksesta vähentää. (Tosin esim. ulko-ohjan nyppäsy näkyy, jos löysät ohjat.)
Horsemanship-hevosen muoto saa olla korkeampi ja liikkeet isommat kuin pleasuressa. Hölkän (jog) tulee olla hidasta ja kootumpaa kuin ravin, lisätty hölkkä on eri liike kuin ravi tai hölkkä! Horsemanshipissä ei koskaan kevennetä, ellei ohjelmassa ole erikseen merkitty kevyttä ravia tms.
Liikkeiden on lähdettävä keskeltä merkkiä (ratsastajan jalka merkin kohdalla) eli "merkin jälkeen" -ilmaus tarkoittaa virhettä suorituksessa.
Yksilörata on arvostelusta n. 80 %, ryhmäosuus 20 % ja sitä käytetään yleensä vain kahden (tai useamman) hyvin samantasoisen ratsukon erottamiseen. Tietysti hyvän yksilöradan suorittaneen täydellinen kaaos ryhmäosuudessa aiheuttaa sijoituksen laskun tai hylkäämisen.
Pisteytys 0-20, ½ pisteen tarkkuudella. 10 pistettä yleisvaikutelmasta, 10 suorittamisesta.
Yleisvaikutelmassa mm. ratsastajan varmuus, luottavaisuus, istunta; hevosen kunto, yleisvire (masentunut, apaattinen ja nyreä = auttamattomasti miinusta).
HMS roll-backissa peruuttamisesta tulee runsaasti miinusta.
Peruutus taasen EI ole reiningin vauhdikas juoksuperuutus, jossa hevonen 'istuu' selkeästi. Sen sijaan oikea peruutus on kouluperuutusmainen, tahdikas
(2-tahtinen) ja tasainen ja harkittu. Askeleet merkitsevät, joten ne olisi pysyttävä laskemaan... Toisaalta reining-peruuttaminen ei ole varsinainen
virhe.
Vakavat virheet (ratsukko ei voi sijoittua paremmin kuin näitä virheitä tekemättömät ratsukot):
hevoseen koskeminen, satulasta kiinnipitäminen, rataan kuulumattoman liikkeen tekeminen, jonkin liikkeen suorittamatta jättäminen, tottelemattomuus
(pukittaminen, potkiminen, KUOPIMINEN...).
Hylkäys tulee merkkien väärältä puolelta ratsastaneille tai mekkejä kolhineille.
Ridingissa arvostetaan tarkkuutta, tasaisuutta ja siisteyttä, ajattele kouluohjelmaa. Hevosen osalta askellajit, luonne, tavat ja kuuliaisuus. Teknisistä ominaisuuksista tärkeimpiä ovat laukanvaihdot. Plussaa saa jakaa mm. hevosen rakenteesta, asenteesta ja luonteesta. :)
Puomin yli ei saa hypätä (kuten ei myöskään trailissa) eikä askeleen pituudessa saa tapahtua muutosta. Hevosen tulee kulkea ratsastettavaan tiehen nähden suorana. Liikkeet samoin merkkien keskeltä kuin horsemanshipissä ellei ohjelmassa lue erikseen "ennen merkkiä" tai "merkin jälkeen".
Pysähdys ei ole sliding stop, eikä sitä niin hitaasta vauhdista pystykään kunnolla tekemään. Slaidaaminen tosin ei ole paha virhe. (Sliding stop ja stop eri liikkeet.)
Ohjastuntuman tulee olla kevyt TAI ohjat kohtuullisen löysänä. Hevosen muodon tulee olla rento, niska säkälinjalla tai vähän ylempänä
Radalle tullessa ratsukolla on 70 pistettä. Suorituksen laadusta saa pisteitä puolen pisteen välein asteikolla +1,5 (erinomainen) - 0 (ok) - -1,5 (onneton). 0 tarkoittaa, että liike on suoritettu oikein ja 'perustasolla'. (esim. ei huomattavan tarkka, pehmeä...)
5 virhepistettä: väärä laukka (5 pistettä/laukanvaihtoalueen väli), tottelemattomuudet (pukit, potkiminen..).
3 virhepistettä: väärä askellaji, ei pysähdy 3 metrin sisällä määrätystä kohdasta, laukanvaihdossa ravia, väärä laukka ennen tai jälkeen laukanvaihtoalueen (laukka vaihtuu ennen tai jälkeen alueen), ylimääräiset laukanvaihdot (ei väärän/epäonnistuneen vaihdon korjaus), askellajirikko laukassa tai käynti/hölkkä yli 2 askelta. Jos ohjelmassa laukka nostetaan ravipuomilla/sen jälkeen, 9 metrin myöhästyminen = -3 pistettä.
1 virhepiste: puomiin koskeminen, väärä puomin ylitys (laukassa pitää jäädä mej-mtj -väliin, ei esim. otj-vtj), askellajirikko käynti/hölkkä 2 askelta tai vähemmän.
Hylätyn saa suorittamalla väärän radan, tekemällä 4 laukanvaihtoa ravin kauta, puomin ohittamalla tai kaatamalla ratamerkin.
Trailissa painotetaan tasaista suoritusta, hevosen liikkeitä ja hevosen suhtautumista esteisiin. Sen pitää huomioida/katsoa esteitä, mutta ei tuijottaa. Ns. passiivisesti suorittaminen on virhe.
Portin avauksessa hevoseen koskeminen on virhe, samoin jos portti koskee hevoseen (tai hevonen avaa portin...).
Kuten ridingissa, trailissa pysähdykseen ei oleteta slidingia, joten sen puuttumisesta ei voi miinustaa, lähinnä päin vastoin. Periaatteessa stop ja sliding stop ovat eri liikkeitä ja jos sliding stop olisi pakollinen liike, se mainittaisiin radan kuvauksessa. Kuitenkin useat hevoset liukuvat vähän laukkasuorasta pysähtyessä, mutta yleensä vain takajaloillaan. Sliding stopissa etujalat ravaavat ja takajalat liukuvat.
Side-pass on väistö suoraan sivulle kulkusuuntaan nähden. "L" olisi side-pass vasemmalle (tullaan ylhäältä alas ja kulmasta suoraan sivusuunnassa vasemmalle). Jos se tehdään puomin päällä, puomin tulisi pysyä hevosen rungon keskipisteen alla. Puomin päällä side-pass aloitetaan aina päädystä (puomin yli ei kävellä, vaan pysähdytään sen viereen) ja lopetetaan vasta kun puomi on kokonaan pois hevosen alta. Ylimääräinen side-pass ennen tai jälkeen puomin ei ole virhe.
Puomiin kosketus on aina virhe. Esim. jos radalla on puomeja, jotka eivät ole varsinaisia esteitä (peruutuksen rajat, side-pass, jnejne.) ja hevonen kolauttaa tällaista puomia siirtyessään esteelle tai suorittaessaan toista estettä, se on virhe! Jos hevonen kaataa esteen tai liikuttaa puomeja tms. suorittaessaan toista estettä, estettä EI korjata alkuperäiseen asentoonsa. Ratsukon tulee suorittaa annettu tehtävä rikkoutuneen esteen kanssa tai ohittaa tehtävä.
Esteen ohittaminen on sallittua, mikäli ratsukko edes yrittää tehtävän suorittamista. (Esim. portilla riittää lähestyminen avauspaikkaan, sidepassissa lähtöpaikasta sivulle astuminen, peruutuksessa asettuminen lähtöpaikalle...) Jos hevonen kieltäytyy kolmesti esteen suorittamisesta, on seurauksena 0-tulos.
Nopeasta ja virheettömästä (tai vain pieniä virheitä sisältäneestä radasta) saa pluspisteitä.
Oikea muoto on esteiden välillä joko niska sä'än korkeudella tai vähän ylempänä. Muodon tulee olla rento. Ohjastuntumalla ratsastaminen on ok.
Radan suorittamisessa virheen tehnyt ratsukko ei voi sijoittua oikein suorittaneen ratsukon yläpuolelle (vaikka muuten virheettömämpi suoritus)!
Radalle tullessa ratsukolla on 70 pistettä. Suorituksen laadusta saa pisteitä puolen pisteen välein asteikolla +1,5 (erinomainen) - 0 (oikein) - -1,5 (onneton).
0-tuloksen itselleen saa esimerkiksi poistumalla radalta (kulmamerkkien ohitse), esteen ohitus yrittämättä (viime kädessä tuomari päättää, yritettiinkö vai ei), ohjaskäden vaihto (paitsi jos esteen suorittaminen sitä vaatii), kahden käden käyttö ohjissa (paitsi jos ratsastetaan bosalilla TAI alle 6-v hevosella nivelillä -> vanhemmilla hevosilla aina kanget tai bosal), olemalla esittämättä määrättyä askellajia (laukkaa vasemman laukan pätkän oikeassa tai kävelee ravipätkän).
1 virhepiste: merkkeihin/tolppiin/puomeihin koskeminen, askellajirikko alle 2 askelta käynti/ravi, askelvirhe (esim. jos puomien väliin tarkoitus saada 1 jalka ja hevonen astuu kahdella jalalla TAI hevonen hyppää peräkkäisten puomien yli tms.; myös jos jollekin alueelle ei saa astua ja hevonen astuu tai toisin päin: esim. silta, jolle noustaan ja jolta poistutaan samasta päästä, jolloin vastakkaiseen päähän ei saa astua), laukkapuomilla virheellinen poljenta (puomin tulee jäädä etu- ja takajalkojen (mej-mtj) väliin, EI esim. otj ja vtj).
3 virhepistettä: väärät laukat/laukan rikkominen, erilaisten esteiden kaataminen/rikkominen, esteen rajojen ulkopuolelle astuminen yhdellä jalalla (esim. sillalla yhden jalan putoaminen maahan), ravin ja käynnin rikkominen yli 2 askelta.
5 pistettä: reittivirheet esteillä ja esteiden välissä (pois lukien väärät radat tai esteen suorittamisen aloittaminen väärästä paikasta -> 0-tulos) ja virheet hevosen muodossa (suun aukominen, pään korkeus väärin...), otteen irrottaminen portista, vappalla kädellä kiittäminen (!) ja muu 'ohjaus', useamman jalan kosketus estee ulkopuolelle, kieltäytymiset (pysähdys, peruutukset ja väistöt yli 2 askelta)
Freestylessä on tarkoituksena tehdä viihdyttävä, yleisöönvetoava ja taiteellinen ohjelma. Koska nyt ei arvostella musiikkivalintoja tai pukeutumista/lisämatskujen käyttöä, niin katsotaan vain rakennettua ohjelmaa (loogisuus, mielenkiintoisuus, vaihtelevuus, asiantuntevuus...) ja tapaa, jolla siitä on kerrottu.
Freestylessä varusteet ovat vapaavalintaiset! Riimulla saa ratsastaa, ilman satulaa, ilman mitään varusteita... Kuolaimista normaalit lännenkuolaimet on kaikki ok, hevosia saa ratsastaa yhdellä tai kahdella kädellä iästä riippumatta PAITSI kankien kanssa AINA yksi käsi (tai sitten kai ei ollenkaan?).
Ohjelmassa on tietyt pakolliset liikkeet. Lisäksi saa suorittaa oman valinnan mukaan muita reiningin liikkeitä (ympyrät, roll-backit, peruutus, rundown...) JA mitä tahansa muita liikkeitä (esim. väistöjä, lisättyä ravia, koottua käyntiä...).
Pakollisia liikkeitä saa toistaa, mutta toistot joko korottavat tai laskevat jo annettuja pisteitä.
Periaatteessa Freestylessä on aikaraja, mutta nyt meillä on pituusraja tekstille. ;)
Reiningissä kaikkien stoppien ei tartte olla slidingia, oikeasti sliding stop tehdään aina rundownista, muuten se ei 'onnistu'. Rundown = kiihdytys yleensä suoralla.
Laukkojen tulee olla myötälaukkoja aina ellei toisin mainittu. Roll-backissa (aina sisäkautta; käännös sisätakajalan ympäri) laukan saa valita, mutta se tulee vaihtaa myötälaukaksi ennen seuraavaa kaarretta. Roll-backissa on sallittua peruuttaa 4 askelta. Se tehdään liikkeestä, eli ei laukka-pysähdys 4 sek-rollback-laukka...
Eli esim. jos ratsastetaan pieni ympyrä ja siitä pysähdytään, niin vauhtia slaidaamiseen ei ole.
Pakolliset liikkeet pisteytetään tavallisen reiningin mukaan. Ylimääräiset liikkeet (ja siirtymiset) ovat yhteensä yksi arvostelukohta.
Taiteellinen vaikutelma 10 %; pisteissä -2 - +2.
Tasapisteissä tekninen suoritus voittaa.
Tarinasta voi arvostella vaikka seuraavat ominaisuudet asteikolla 1-10:
© 2001-2014 VLRY. Suurimman osan teksteistä kirjoittanut VLRY:n perustaja Stina.